Třeslín ze Storyous: Polovině hospod hrozí, že neotevře. Pojďme s tím něco udělat

5 měsíce před 8

Příštích pár týdnů může být pro českou gastronomii likvidačních. Už teď některé restaurace zcela uzavřely svůj provoz, ostatní evidují pouze zlomek tržeb. Bez přehánění hrozí, že po uvolnění karantény si nebudeme mít kam zajít na pivo a společenská kultura v Česku dostane tvrdou ránu. Ve Storyous to ale nevzdáváme. A pomoct můžete i vy.

Proč teď celá gastroscéna včetně Karpíška, Punčocháře nebo Pohlreicha bije na poplach, když karanténa trvá teprve třetí týden? Z více než tří tisíc podniků, kterým ve Storyous dodáváme pokladní systémy, jich má otevřeno kolem 500, čili pouhých 16 procent. Tržby se propadly o 90 procent. V gastru navíc operujete s mnohanásobně nižšími maržemi než v jiných odvětvích a nemáte prostor na tvorbu finančních rezerv.

Jídlo si objednejte online, vyzvedněte bezkontaktně v okénku

I když je pro běžný provoz všude zavřeno, hospodám a restauracím ohromně pomůže každý, kdo se rozhodne objednat si jídlo s sebou. Hned od vyhlášení karantény nám bylo jasné, že se musíme za náš obor postavit. My jsme technologická firma, tak jsme během několika dní předělali všechny procesy, začali „kódit“ a spustili web s mapou podniků, které jsou i nyní otevřené a nabízejí možnost vzít si jídlo či pití domů.

Na webu si můžete přímo objednat v konkrétní restauraci, zaplatit online kartou a vše si jen vyzvednout ve výdejním okénku naprosto bezkontaktně a bezpečně.

Pomoc od státu? Nezbytná

Situace je kritická. Od státu musí přijít finanční injekce, i tak je ale pravděpodobné, že pokud nouzový stav bude pokračovat, až polovina restaurací tuto dobu nepřežije. Jejich majitelé či provozovatelé v lepším případě „pouze“ skončí, v tom horším vyhlásí insolvenci. Zaměstnance propustí, ti pak samozřejmě těžko najdou práci v oboru, a skončí tedy na pracovních úřadech. Celá tuzemská ekonomika tím přijde o desítky miliard.

Pro záchranu restaurací bude klíčové odpuštění odvodů za zaměstnance ze strany státu v řádu jednoho roku. Pro znovunastolení poptávky je zase potřeba, aby všechny služby a produkty v gastronomii byly přeřazeny do 10procentní sazby DPH.

Teď je to na nás: #zachrangastro

Gastro skutečně potřebuje zachránit, ale pro spoustu lidí může být jídlo z restaurace také zpříjemněním karantény. Ne všichni jsou fandové vaření a ne všichni na to mají i dnes čas. My jsme se od začátku nouzového stavu nezastavili a podobně na tom je spousta dalších firem a lidí, kteří musí akutně reagovat na novou situaci.

Věřím, že se většina oborů brzy oklepe a pomalu vrátí do své původní formy – stejně jako jednotlivci, kteří se budou chtít potkat s rodinami a přáteli. Pro gastro ale může být pozdě a místo cedule „znovu otevřeno“ pak najdou jen prázdný lokál. Proto objednávejte prosím jídlo s sebou a pomozte českým restauratérům tuhle dobu temna překonat.

The post Třeslín ze Storyous: Polovině hospod hrozí, že neotevře. Pojďme s tím něco udělat appeared first on Forbes.

Přečtěte si celý článek